Mladí slovenskí prekladatelia si zmerajú sily so svojimi európskymi kolegami

03.09.2012 Celý región

Bratislava 3. septembra (TASR) - Mladí slovenskí prekladatelia si aj tento rok zmerajú sily so svojimi európskymi kolegami. Umožní im to súťaž Juvenes Translatores, ktorá sa uskutoční vo všetkých vybraných školách 27. novembra. Školy môžu svojich žiakov, najviac päť, prihlásiť do 20. októbra na webstránke ec.europa.eu/translatores.

Zo všetkých zaregistrovaných sa po ukončení registrácie náhodným výberom určia školy, ktoré sa na súťaži zúčastnia. V celej EÚ ich bude viac ako 750, zo Slovenska 13. Žiaci vybraných škôl narodení v roku 1995 budú v deň súťaže prekladať jednostranový text z ktoréhokoľvek z 23 úradných jazykov EÚ do iného úradného jazyka. Na výber majú až 506 jazykových kombinácií.

Mladí slovenskí prekladatelia najčastejšie siahajú po angličtine, z ktorej prekladajú do slovenčiny, ale napríklad v minulom ročníku súťaže nechýbali ani preklady z nemčiny, španielčiny, francúzštiny, maďarčiny a češtiny do slovenčiny a zo slovenčiny do maďarčiny.

Rok 2012 je rokom aktívneho starnutia a solidarity medzi generáciami a tejto problematiky sa budú týkať aj prekladané texty. Súťažné preklady následne vyhodnotia prekladatelia Európskej komisie, ktorí za každú krajinu vyberú jedného víťaza. Všetci víťazi budú v apríli 2013 pozvaní na slávnostné preberanie cien do Bruselu.
 

Vyberte región